Co można nazwać kuchnią żydowską, co koszerną, a co izraelską? A jeśli istnieją różnice, to jakie? Kulturowo-kulinarna wyprawa odkrywcza w dwóch odcinkach, która zaprasza do refleksji nad tymi pytaniami i odkrycia tego, co tradycyjne i nietradycyjne w najbardziej znanej i jednocześnie najbardziej nieznanej kuchni świata, religijnych podstaw, które ją spajają i elementów zerwania, które czynią ją rewolucyjną.
Zapraszamy również do „dotknięcia własnymi rękami” nie-tajemnic kuchni żydowskiej i jej produktów oraz ugotowania kilku z niezliczonych potraw, które przez tysiąclecia ukształtowały i zachowały tożsamość całego narodu rozproszonego po świecie.
Na początku warsztatów zaprosimy uczestników do wysłuchania wykładu Magdaleny Maślak „Tysiąc kuchni w jednej, kuchnia izraelska i jej odmiany”. Czas trwania ok. 40 min.
Po wspólnej rozmowie, szefowa kuchni Alessia Di Donato, poprowadzi warsztaty kulinarne na temat kuchni izraelskiej, połączone z degustacją. Stworzymy menu składające się z 4 dań (kosherfriendly).
Czas trwania warsztatów to ok. 4 godz.
Warsztaty organizowane w ramach projektu „Warsze Mecyje” dofinasowanego z programu „EtnoPolska” Narodowego Centrum Kultury
zapisy na strefazajec.pl