Sąsiedzkie spotkanie kulinarne – co to?
Warto samemu gotować i piec – wtedy wiemy, z jakich składników i w jaki sposób nasze jedzenie zostało przygotowane. Wierzymy, że wspólna praca sprawia, że podtrzymujemy tradycje domowe, w czasie których wzmacniają się więzi międzypokoleniowe. W końcu wracamy z rozrzewnieniem do smaków dzieciństwa i chwil, gdy nasze babcie i mamy, którym często towarzyszyliśmy w kuchni, uprawiały kulinarne czary. To wspomnienia na całe życie!
Co przygotuję?
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych wspólnym gotowaniem na nasze kolejne „Sąsiedzkie spotkanie kulinarne”. Podczas najbliższej wizyty w kuchni Pałacyku Konopackiego przygotujemy pyszne wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini, znakomity dodatek do wiosennych i letnich zup-kremów.
Dla kogo są zajęcia?
Zapraszamy wszystkich sąsiadów: zarówno początkujących, jak i osoby z wieloletnim kulinarnym doświadczeniem.
Czy muszę coś przynieść?
Tak, każdy przynosi ze sobą potrzebne produkty.
Lista potrzebnych składników:
100 g pasty tahini
40 g masła
2 jajka „zerówki”
250 g mąki pszennej
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
80 g pora
2 łyżki soku z cytryny
masło klarowane lub olej do smażenia
Zabieramy też ze sobą pojemnik na ciasteczka.
Ile kosztują spotkania?
Nic! Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują na nie zapisy.