Przejdź do głównej zawartości strony

Tym razem przygotujemy wyborny sos chutney do serów i mięs.

Sąsiedzkie spotkanie kulinarne – co to?

Warto robić własne przetwory – wtedy wiemy, z jakich składników i w jaki sposób zostały przygotowane. Wierzymy, że wspólna praca sprawia, że podtrzymujemy tradycje domowe, w czasie których wzmacniają się więzi międzypokoleniowe. W końcu wracamy z rozrzewnieniem do smaków dzieciństwa i chwil, gdy nasze babcie i mamy, którym często towarzyszyliśmy w kuchni, uprawiały kulinarne czary. To wspomnienia na całe życie!

Dla kogo są zajęcia?

Zapraszamy wszystkich sąsiadów: zarówno początkujących, jak i osoby z wieloletnim kulinarnym doświadczeniem.

Czy muszę coś przynieść?

Tak, każdy przynosi ze sobą potrzebne produkty.

Potrzebne produkty:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 czerwone cebule
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • kilka gałązek tymianku

UWAGA! Do przetworów przynosimy odpowiednią liczbę słoików. W tym wypadku lepiej wybrać mniejsze słoiki, po ok. 0,2-0,3l.

Ile kosztują spotkania?

Nic! Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują na nie zapisy.

środa
Pałacyk Konopackiego

W RAMACH CYKLU Sąsiedzkie spotkania kulinarne