Sąsiedzkie spotkanie kulinarne – co to?
Warto robić własne przetwory – wtedy wiemy, z jakich składników i w jaki sposób zostały przygotowane. Wierzymy, że wspólna praca sprawia, że podtrzymujemy tradycje domowe, w czasie których wzmacniają się więzi międzypokoleniowe. W końcu wracamy z rozrzewnieniem do smaków dzieciństwa i chwil, gdy nasze babcie i mamy, którym często towarzyszyliśmy w kuchni, uprawiały kulinarne czary. To wspomnienia na całe życie!
Dla kogo są zajęcia?
Zapraszamy wszystkich sąsiadów: zarówno początkujących, jak i osoby z wieloletnim kulinarnym doświadczeniem.
Czy muszę coś przynieść?
Tak, każdy przynosi ze sobą potrzebne produkty.
Potrzebne produkty:
- 1 kg śliwek węgierek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 czerwone cebule
- 200 ml octu z czerwonego wina
- kilka gałązek tymianku
UWAGA! Do przetworów przynosimy odpowiednią liczbę słoików. W tym wypadku lepiej wybrać mniejsze słoiki, po ok. 0,2-0,3l.
Ile kosztują spotkania?
Nic! Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują na nie zapisy.