Sąsiedzkie spotkanie kulinarne – co to?
Warto robić własne przetwory – wtedy wiemy, z jakich składników i w jaki sposób zostały przygotowane. Wierzymy, że wspólna praca sprawia, że podtrzymujemy tradycje domowe, w czasie których wzmacniają się więzi międzypokoleniowe. W końcu wracamy z rozrzewnieniem do smaków dzieciństwa i chwil, gdy nasze babcie i mamy, którym często towarzyszyliśmy w kuchni, uprawiały kulinarne czary. To wspomnienia na całe życie!
Co przygotuję?
Podczas najbliższej wizyty w kuchni Pałacyku Konopackiego przygotujemy pyszny ketchup z cukinii. Ta wspaniała pasta zastępuje sklepowy ketchup i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Jest to przepis nawet dla początkujących.
Dla kogo są zajęcia?
Zapraszamy wszystkich sąsiadów: zarówno początkujących, jak i osoby z wieloletnim kulinarnym doświadczeniem.
Czy muszę coś przynieść?
Tak, każdy przynosi ze sobą potrzebne produkty.
Lista potrzebnych produktów:
2 kg cukinii – około 6 sztuk
1 kg cebuli – 4 średnie cebule
2 średnie jabłka – około 400 g
6 ząbków czosnku – 30 g
niecałe pół szklanki drobnego cukru – 100 g
niecałe pół szklanki octu spirytusowego – do 110 ml
2 płaskie łyżki soli – około 25 g
2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego 30 %
przyprawy: płaska łyżka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
8 słoików o pojemności 350 ml
Ile kosztują spotkania?
Nic! Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują na nie zapisy.